Reilu Teko -säkkikeräys käynnistyy 21.5.2018

11.5.2018

Reilu Teko -säkkikeräys käynnistyy

Viljelijät voivat jälleen viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen. Keräyspisteiden opasteet saatetaan kuntoon mahdollisimman pian!

 

Keräys toteutetaan Huittisissa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Huittisten 4H-yhdistyksen keräyspisteisiin, joita on kaksi, Kännölässä ja Vampulassa. Vampulan keräyspisteeseen säkit tuodaan niputettuina. Kännölässä lajittelun ja pakkaamisen hoitavat paikalliset 4H-nuoret.  Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä hyötykäyttöön. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 21.5.2018-15.7.2018

Ilmoituksen tuojasta ja tuoduista säkeistä ja niiden määristä numeroon 0405676010.

 

Keräykseen kelpaavat säkit

Keräykseen voi jättää Yaran (painatus Yara, Kemira GrowHow, Kemira Agro tai Kemira)  40 kg ja 650 kg lannoitesäkit ja lannoitelavojen suojahuput. Lisäksi keräykseen kelpaavat Raisioagron, Hankkijan, K-maatalouden, Lantmännen  ja Tilasiemenen siemenviljasuursäkit. Muiden toimijoiden säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaa, koska ne eivät osallistu keräyksen kustannuksiin.

 

Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Kerätty määrä ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 22,5 prosentin tavoitteen.

Pesun, murskauksen ja sulatuksen jälkeen säkit käytetään uusiomuoviin. Ilman Reilu Teko -keräystä säkit päätyisivät kaatopaikoille.

 

Tuotto käytetään nuorten palkkoihin ja 4H-nuorisotyöhön

Tuhannet 4H-nuoret ovat keränneet lannoite- ja siemensäkkejä jo vuodesta 1975. Näinä vuosikymmeninä on muovisia säkkejä saatu talteen yli 34 miljoonaa kiloa. Tänä vuonna keräys täyttää 40 vuotta, ja tavoitteena on kerätä muovia kierrätykseen ennätykselliset miljoona kiloa.
Säkkikeräyksen suojelija on maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

 

Keräyksen järjestää Huittisten 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Siihen osallistuvat myös Hankkija, K-maatalous, Raisioagro ja Tilasiemen Oy.

 

 

Keräysaika 21.5.-15.7.2018:

Kännölä, huoltorakennuksen vieressä, Räikänmaantie 145, 32700 Huittinen

Vampula, Vähäjoentie 189, 32610 Vampula

 

 

Lisätietoja asiasta antaa

Sari Lyhtelä, toiminnanjohtaja, 0405676010, sari.lyhtela@4h.fi

 

Säkkikeräystietoa viljelijöille: www.4H.fi/reiluteko

Säkkikeräystietoa nuorille: www.4h.fi/sakkikerays